Tot ce trebuie să știi despre cel mai discutat monument istoric

Cel mai discutat monument istoric al momentului este, desigur, Catedrala Notre-Dame din Paris. Celebra catedrală care, din păcate, a ars, acum câteva zile, neștiindu-se încă motivul.

O dată cu tristul eveniment, rețelele de social media dar și televiziunile au fost pline de imagini, informații și povești referitoare la acest monument istoric, pe care mulți dintre voi l-ați vizitat sau urma să-l vizitați. Chiar așa, aveați Paris pe lista voastră de vacanțe, anul acesta?

Despre Notre-Dame

Trebuie să știți, în primul rând că numele acestei catedrale, în limba română, înseamă ”Doamna Noastră” făcând referire, desigur, la Fecioara Maria. A fost și este sediul Arhiepiscopiei Parisului, fiind un monument construit în stilul arhitecturii gotice din Franța, cu mulți, mulți ani înainte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În anul 1163, în locul sfânt dedicat sfântului diacon Ștefan, a început construcția acesteia. Apoi, altarul acestia a fost sfințit și binecuvântat, în 1182 de Maurice de Sully, catedrala nefiind finalizată până în anul 1345. Acesta a fost finalul construcției gotice.

Intrarea în minunata catedrală se face prin cele trei porți, toate reprezentând portalurile Fecioarei Maria, Judecății de Apoi și Sfintei Ana. Aceste intrări prezintă sculpturi biblice, dantelate dar și reprezentații religioase.

Obiectele aflate în clădire sunt foarte valoroase. Relicvariul cu inelul sfintei coroane cu spini a Mântuitorului, cumpărată de regele Louis, în anul 1238. Dar și alte lucruri la fel de valoroase.

Catedrala Notre-Dame, vizitată de milioane de turiști

Ca orice monument istoric și catedrala Notre Dame este vizitată anual de turiști, însă numărul acestora depășesc orice alt număr.

Anual, peste 13 milioane de oameni îi calc pragul. Aceasta fiind fotografiat, filmată și postată pe rețelele de socializare, însă, reprezentând, totodată și un monument religios de mare amploare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Catedrala a fost la un pas de distrugere, însă, scriitorul Victor Hugo, a fost cel care a salvat-o. Celebrul romand ”Cocoșatul de la Notre Dame” a atras atenția asupra monumentului și astfel s-au obținut fonduri pentru a o restaura.

Azi, catedrala este, din nou, salvată, de oamenii care donează sume importante de bani pentru a reface acest monument după incendiul care a avut loc pe data de 15 aprilie 2019. O zi tristă, atât pentru francezi cât și pentru restul lumii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *